Open je hart

25-06-2019

We scheppen een liefdevolle wereld als we ons hart openen. Maar hoe doen we dat? Onze aandacht speelt een cruciale rol. Deze is veelal gericht op de wereld om ons heen. We kijken en wijzen vaker naar anderen dan naar onszelf. Liefde aan het leven toevoegen is de focus op jezelf richten. Niet de schuld bij anderen leggen, maar jezelf een spiegel voorhouden. Niet de strijd met anderen aangaan, maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen doen en laten. Vraag jezelf eens af waar bijvoorbeeld jouw negativiteit, egoïsme en boosheid eigenlijk vandaan komen... 

Open je hart... Hoe doen we dat?

Onze gedachten
Wie de weg van het hart loopt, houdt zichzelf een spiegel voor. Hij verplaatst regelmatig zijn aandacht van de drukke buitenwereld naar de rust in zichzelf, naar zijn eigen belevingswereld. Daarbij kijkt hij ook kritisch naar de inhoud van zijn hoofd, de bron van gedachten, de maker van keuzes. Zijn de gedachten veelal positief of negatief, liefdevol of haatdragend, opbouwend of afbrekend? En waar komen meningen en overtuigingen eigenlijk vandaan? Meegekregen van huis uit, gehoord op school, cadeau gekregen van anderen, gebaseerd op pijnlijke voorvallen? 

Weet dat je de inhoud van jouw hoofd een positieve draai kunt geven. Hoe? Door onder meer je hart te openen en leuke en inspirerende dingen te lezen, kijken en doen.

Ons ego
Iemand die de weg van het hart bewandelt, staat regelmatig stil bij het egoïstische stemmetje in zijn hoofd. Het stemmetje dat ons aanspoort aan onszelf te denken, ons eigenbelang bovenaan te zetten. Het stemmetje dat bestaande tegenstellingen aandikt: blank - zwart, moslim - christen, rijk - arm, westen - oosten, etc, etc. Het roept zelfs op om de strijd aan te gaan met anderen. Laten zien dat je beter bent. En waarom? Om jezelf te bewijzen, om je eigen onzekerheid te verbloemen, om aanzien van anderen te krijgen?

Door je hart te openen, geef je niet langer automatisch gehoor aan dit stemmetje. Het besef dringt door dat je ook anders kunt denken en doen, een stuk socialer bijvoorbeeld. 

De liefde uit het hart verzacht namelijk de angst in onszelf, de angst om buiten de boot te vallen, de angst om alleen achter te blijven... de angst die ons ego voedt.

Onze emoties
De wandelaar op de weg van het hart bemerkt nog een onruststoker in zichzelf, nog een bron van spanning en strijd met anderen. Dit zijn emoties. Soms laten ze een spoor van vernielingen achter in ons leven. Uit boosheid ballen we onze vuisten, uit angst kruipen we weg of gaan we tot de aanval over, uit verdriet vinden we onszelf erg zielig, etc. Niet dé voedingsbodem voor een liefdevolle samenleving. Willen we in harmonie leven, dan zullen we onze emoties moeten helen. Hoe doen we dat? Door te beseffen dat emoties van nu een gevolg zijn van onverwerkte emoties uit het verleden. Zijn we in het verleden geraakt, dan blijft de pijn opspelen in soortgelijke situaties... tenzij we oude pijn alsnog helen. 

Wie alsnog de pijnlijke ervaringen uit zijn verleden heelt (door alsnog de tranen te laten stromen, alsnog de boosheid te uiten en alsnog angst onder ogen te komen), wordt een liefdevoller en aangenamer mens. Iemand waar anderen graag bij in de buurt zijn, iemand waar anderen graag mee willen samenleven en samenwerken.

Oefening baart kunst
Met onze boodschap wil Partij van de Liefde duidelijk maken dat er voor het scheppen van een liefdevolle wereld meer nodig is dan denken, schrijven, praten, discussiëren, demonstreren en stemmen. Zolang negatieve en zelfzuchtige gedachten en kwade emoties het winnen van liefdevolle gedachten en warme gevoelens, komt een liefdevolle wereld niet van de grond. We scheppen die alleen door ons hart te openen. Er bestaat een eenvoudige oefening om dit proces te stimuleren. Doe dit elke dag een paar minuten en de resultaten zijn verbluffend: het geeft warmte en ruimte in jezelf, het voelt als thuiskomen. Het kan een heuse bevrijding zijn! De oefening gaat als volgt:

♥ Zoek een rustige plek, sluit je ogen, onspan en verplaats je aandacht van de drukke buitenwereld naar binnen. Richt de aandacht op je gevoel. Haal een paar keer diep adem en komt tot rust. Geef aan de uitademing stress en negatieve gedachten mee. Geniet van het ontspannen gevoel. Stel je vervolgens voor dat je nieuwe, frisse energie inademt en negatieve en zware energie uitademt. Geef aan de uitademing zaken mee die je niet meer dienen, waar je afstand van wilt doen. Dit geeft ruimte voor nieuwe energie. Open nu in gedachten jouw hart en geef op elke uitademing jouw liefde mee, vul jezelf en de ruimte om je heen met liefde uit jouw hart. Dit wordt versterkt door een liefdevolle herinnering op te roepen of door dankbaarheid te voelen. Je hart gaat meer en meer open... ♥

Door deze oefening één of twee keer per dag te doen, roep je het fijne gevoel steeds sneller op. Door eraan gewend te raken, kun je het overal doen, ook in een drukke omgeving bijvoorbeeld.

We dagen je uit
Vind je dit luchtfietserij? Dan dagen we je uit om dit principe eens toe te passen in je eigen leven. Heb je een lastig overleg of gesprek, zet je hart open en kijk wat er gebeurt... Ben je opgefokt vanwege een lange rij, zet je hart open en voel wat er met je gebeurt... Is er onrust om je heen, zet je hart open en ervaar... Wij dagen je uit...

♥ Mensen die met een liefdevol gevoel een onderhandeling ingaan, zullen met meer plezier onderhandelen en met een beter resultaat naar buiten komen.

♥ Mensen die met dit gevoel de politiek ingaan zullen zich op een inspirerende manier gaan inzetten voor een menswaardig bestaan, waarin iedereen tot zijn/haar recht kan komen.

♥ Mensen die zich met een liefdevol gevoel inzetten voor een betere wereld, zullen de wind in de zeilen krijgen.

Partij van de Liefde

Meest recente artikelen:

In de strijd tegen het Coronavirus heeft het kabinet besloten onze bewegingsvrijheid in te perken. Eerst met het instellen van een gedeeltelijke lockdown, daarna met het invoeren van een 1,5 meter samenleving. Ter voorkoming van besmettingen, moet het contact tussen mensen worden beperkt.

Vrede, waar is de weg naar vrede? Zingen, praten en bidden is niet voldoende, stemmen en demonstreren ook niet. Deze conclusie lijkt gerechtvaardigd, gezien het geweld tegen natuur, medemens en onszelf. Vrede komt niet als een geschenk uit de lucht vallen en zelf krijgen we het ook niet voor elkaar. Althans niet door onze stem te verheffen. Maar...

Niets lijkt de gemoederen zo bezig te houden als de vorming van onze multiculturele samenleving. De instroom van politieke vluchtelingen en moderne gelukszoekers drukt zwaar op burgers, samenleving en politiek. Zo zwaar, dat de ontwikkeling van een constructieve visie en aanpak nooit van de grond is gekomen. Linkse partijen smoren elke poging tot...